Αποφασίσατε να περιορίσετε το αλκοόλ που καταναλώνετε;




Οι καραντίνες που περάσαμε και οι ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες έχουν αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ σε άντρες και γυναίκες. Ανεξάρτητα, βέβαια, από αυτό, μπορεί για λόγους υγείας ή αλλαγής διατροφικών συνηθειών να αποφασίσατε να μειώσετε το ποτό. Οι παρακάτω συμβουλές, σύμφωνα και με τη γενικό γιατρό Hansa D. Bhargava, MD, θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε το στόχο σας.

Φτιάξτε ένα σχέδιο

Μην ανακοινώνετε απλά στον εαυτό σας ότι θα μειώσετε το ποτό ή ότι θα το κόψετε εντελώς. Γράψτε σε ένα χαρτί τα βήματα που θα ακολουθήσετε για να το πετύχετε. Ποια μέρα θα ξεκινήσετε; Με ποιους θα το μοιραστείτε; Τι θα κάνετε εάν υποχωρήσετε στην προσπάθειά σας; Αυτός ο μικρός οδηγός θα σας βοηθήσει να κάνετε πρόοδο.

Δείτε τα οφέλη

Με λιγότερο αλκοόλ στη ζωή σας, πιθανότατα θα δείτε πολλά οφέλη: Πιο καθαρό και υγιές δέρμα, καλύτερη ποιότητα ύπνου και γενικότερα μεγαλύτερη ενεργητικότητα και καλύτερη διάθεση. Πολλοί άνθρωποι, επίσης, χάνουν βάρος.

Ακολουθήστε τις επίσημες οδηγίες

Για να μειώσετε το σύνολο του αλκοόλ που καταναλώνετε μέσα την εβδομάδα, θέστε ένα ημερήσιο όριο. Ο αμερικανικός ομοσπονδιακός φορέας Dietary Guidelines for Americans δεν μιλά για αποκλεισμό του αλκοόλ από τη ζωή μας, αλλά για την κατανάλωση έως δύο δόσεων την ημέρα για τους άντρες και έως μία για τις γυναίκες. Συζητήστε με τον παθολόγο σας εάν αυτή η οδηγία θα μπορούσε να είναι βοηθητική και για εσάς.

Δημιουργήστε ένα σενάριο

Η κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ είναι μια συνήθεια που έχουμε σχεδόν όλοι. Σκεφτείτε τι θα απαντήσετε όταν θα σας ρωτήσουν τι θα πιείτε στο μπαράκι στις διακοπές ή στην ταβέρνα ή σε μία συνεύρεση φίλων. Θα θέλετε να προσθέσετε κάποια άλλη πληροφορία εκτός από το "όχι ευχαριστώ δεν θέλω να πιω κάτι σήμερα";

Αλλάξτε συνήθειες

Εάν η κατανάλωση αλκοόλ έχει γίνει πρόβλημα στην καθημερινότητά σας και θέλετε να το κόψετε εντελώς, ίσως θα ήταν καλή ιδέα για ένα διάστημα να συναναστρέφεστε περισσότερο φίλους που δεν πίνουν αλκοόλ ή να λέτε "ναι" σε προσκλήσεις που δεν περιλαμβάνουν αλκοόλ όπως να βγείτε για καφέ, να πάτε κινηματογράφο ή σε μια θεατρική παράσταση.


Πηγή: Capital.gr